greeting

Thursday, January 12, 2012

prjalanan hidup x smudah d sangka

12.45 am, hari jumaat, 13/1/2012 ...

wlupn esok hari prlu utk bkrja, ttpi mata ini mc sugar bugar, spt esok tiada bnda yg di risaukan. walhal, byk pkra yg prlu d siapkn pd esok hari. pkrjaan yg datang mnerpa ke diri ini mmbuatkn sy kelesuan tenaga fizikal dn mental.

hidup yg kita lalui tidak la smudah yg d sangka. stiap saat yg blaku, pasti ad cabaranny. cabaran , ujian, halangan hidup yg akn dtang mguji kesabaran kita,ad kala, ujian dn dugaan yg mdatang seolah2 menolak kita ke penjuru kekalahan. seolah2 kita mahu mgaku kalah dengan prjalanan yg kita lalui.. seolah2 kita tlh tiba d jalan mati, jalan yg akan memaksa kita bperang dgn emosi dan rasional, d mana pertimbangan emosi dn rasional akan d cabar ke tahap maksima. jika kita d kawal olh emosi dn rasional, maka kita akn trus meluru ke jalan kebuntuan, akn melalukan apa saja d luar kawalan, yg mana kita prcaya, ia bole mbwa kita kluar jalan mati, walhal ia sebalikny, yg mana akan memimpin kita ke jalan onak duri yg tiada pghujungnya. mgkin kita akn prasaan, plbagai cara dn ragam manusia yg akan d lakukn utk mengawal drpd d kawal olh emosi dn rasional, ada yg prwatakan tenang, ad yg prwatakan manja, prlukn prhatian, ad yg hyperactive dn sebagainya. selaluny perang perasaan membuatkn fkiran kita, emosi kita, rasional kita berkecamuk. byk pmikiran2 negetif akn timbul. d sni prluny satu arus postif yg prlu kita terapkn, agar dapat mneutralkn smula sgala perasaan2 negetif dgn adany nilai positif.

knp ujian dn dugaan ini ALLAH berikan kpd kita, slh satu sebabnya, adalah samada kita yakin dn prcaya dgn janji2 ALLAH yg sntiasa brada di samping kita, atau kita mragui sgla janji ALLAH. tepuk dada, tnya iman. ALLAH sntiasa d samping tatkala tiada org yg brada d sekililing kita..

No comments: